TRAŽIMO OTETE NOVINARE

0
31

Đuro Slavuj i Ranko Perenić su 21. avgusta 1998. godine krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočište da urade prilog o povratku otetih monaha. Viđeni su u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima, odakle su greškom krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom Oslobodilačke vojske Kosova.

Ni ćutanje odgovornih, ni često vandalsko skrnavljene spomen ploče, koju su nestalim novinarima podigle kolege, neće nas zaustaviti u traženju pravde i počinilaca ovog zločina. U automobilu zastava 128 sa kojim su ova dva hrabra novinara krenula na teren da naprave priloge o otetom monahu i nestanku nekoliko muškaraca Srpske nacionalnosti na ovom području nađeni su dokazi o napuštenom vozilu RTV PRIŠTINA i njihove lične stvari .

Nađen je napušten automobil sa Đurinim diktafonom koji je ponio na teren da bi napravili reportažu.

Niko konkretno nije sproveo neku pravu istragu ,već taj slučaj je brzo zataškan i zatvoren .Njihove porodice mole godinama za bilo koju informaciju o njihovim najmilijima . .Sumnja se da još uvijek negdje po Kosovu postoje zatvori za Srbe koji su bili jedino krivi što su rođeni kao Srbi .

Fondacija Kapetana Dragana nije zaboravila ova dva naša novinara ,kao i mnogo druge žrtve za koje se borimo u nadi da će istina ipak izaći na videlo .

Tekst pripremio : Veljko Ostojić

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име