SVEDOK RADOSLAV RATKOVIĆ: Gledao sam kako ubijaju Srbe

0
134
HOS,hrvatsko vijece odbrane

Da mog sina više nema, saznao sam 7. decembra 1991. u kući sestre i zeta u kojoj smo boravili – te prve ratne godine u Osijeku. Došao je stariji čovek, civil. Kaže, sin ti je nastradao. Kako, zavapio sam. Tražio sam da mi objasni – kako. A on… Samo ponovio ‘poginuo’ – otpočinje za ‘Blic’ priču 64-godišnji Radoslav Ratković iz Osijeka koji je preživeo streljanje paravojnih hrvatskih formacija i te 1991. bio svedok likvidacije još petorice osiječkih Srba.

Radoslavov sin Tihomir mobilisan je u izbeglištvu u Srbiji i poslat na ratište. Poginuo je u 24 godini 20. novembra u Divošu nadomak Osijeka. Očeva životna tragedija počinje od trenutka kada mu saopštavaju za sinovljevu smrt.

  • U kući nastade pometnja. Supruga Anđa pade u nesvest. A… ja… ja van sebe! Izleteo sam na ulicu. Preko puta kuće bila je mesna zajednica. A u njoj, okupljali su se hrvatski vojnici i zenge. Vikao sam i psovao. Šta sam tačno rekao ni danas ne znam. Ne znam ni da li su ti trenuci uticali na sve događaje koji su usledili – priseća se Radoslav Ratković. Nije prošlo ni pola sata, a na vratima kuće pojavila su se tri mladića u šarenim maskirnim uniformama. Njemu su saopštili da mora na informativni razgovor. Pošao je samouvereno, ne sluteći. ‘Ispravan sam i častan čovek. Mislio sama da me zovu oko nekog posla’, kaže Radoslav.

A onda nastaje pakleno isleđivanje:

  • Kaži ‘ko su četnici sa kojima sarađuješ’. Prasnuo sam u smeh, a potom i prvi šamar. Tukli su me rukama, nogama, pesnicama. Po licu… Po svim delovima tela. Pao sam sa stolice. Nastavili su da me biju. Jedan od njih imao je pištolj. Udarao me kundakom. Razbio mi nos, probio lobanju negde iza uveta – pokazuje rukom mesto na glavi Radoslav. Sve vreme ‘islednici’ zahtevali su da im kaže ko su četnici sa kojima sarađuje.
  • Jedan mi opsovao mater srpsku. I danas ne znam odakle mi hrabrost. Odgovorio sam mu: to me ne vređa, majka mi je Švabica… Bolje da sam ćutao jer su otpočeli da se istresaju na meni, da me udaraju gde god su stigli i mogli. A prestali tek valjda kada više nisu imali snage da tuku.

Radoslav im ništa nije odgovorio, ali oni nezadovoljni najavili su mu još strašniju torturu: ‘Ma propevaćeš ti kada dođe šef.’ – Ne znam tačno, ali činilo mi se da je prošlo tek 15 minuta ili pola sata. Čuo sam korake. Opet uđoše trojica. Jedan je nosio veliki pendrek. To je bio šef. Pokušavam da se održim na stolici. Šef je isto pitao o četnicima. Ćutao sam. Počele su teške batine. Samo… Ja ih više nisam osećao… A onda uzeli su iz mog novčanika ženinu i moju platu. Dokumenta je taj šef dao vojniku i rekao: ‘Poništi! To mu svejedno više neće trebati.’

Radoslav kaže da je tada postao potpuno svestan šta mu se dešava. Pomislio je – kraj.

  • Više nisam mogao da hodam. Odneli su me do auta, sada je to bio ‘audi 80’ grašakzelene boje, bez tablica, bez simbola. Vozili kroz centar do dela grada Tvrđe, skrenuli ka Dravi u nenaseljeni deo. Zaustavili su me na trećoj ili četvrtoj stepenici od šetališta pokraj reke. Dvojica su me držala ispod pazuha. Taj šef rekao mi je: ‘Ovo ti je poslednja šansa da priznaš.’ Samo sam slegao sam ramenima. Odjednom sam s leve strane čuo pucanj iz pištolja. Ne znam ni danas, verovatno je pucao mladić koji me je držao sa te strane. Metak mi prolazi kroz vilicu, jezik i izazli sa druge strane glave. U isti mah osetim udarac noge u leđa. Bačen sam u Dravu na kojoj je tada već bilo tanjih santi leda – priča Radoslav.

Dodirnuo je kolenima dno. Napravio trzaj i izronio iz vode. Beterijska lampa osvetljavala je taj deo reke. Priča da su nastavili da pucaju. – Osetio sam još jedan metak. Postajem svestan da ne smem da izronim. Zagnjurio sam i u delićima sekunde, onako ranjen donosio odluke. Gnjurao sam prema obali sve dok čelom nisam osetio da sam pred obalom. Poslednjim atomima snage izvukao sam se iz vode. U polubunilu. Mislim da je bilo oko 18 sati.

A onda su posle izvesnog vremena opet pojavila svetla.

  • Dvojica su opet izvukli još jednog čoveka isprebijanog kao što sam bio ja. Shvatio sam kasnije, to je bio doktor Milutin Kutlić. Te večeri ubijen je još Bogdan Počuča i još pet osoba… – priča svedok monstruoznih ubistava Srba na prostoru osječke opštine.

Naš sagovornik se probudio u bolnici. Operisan je. Lečenje je trajalo 38 dana. Zahvalan je dr Josipu Hanzeru.

Povodom svirepih zločina u Osijeku Radoslav Ratković saslušavan je 2001. u Zagrebu. Za ubistva u Osijeku osumnjičen je Branimir Glavaš, nekada visoki funkcioner HDZ.

(izvor Blic)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име