Hrvatski zločini u Gruborima u ljeto 1995. god.

0
109

U ljeto 1995. godine tada 65-godišnja Marija Grubor ostala je u Gruborima nakon “Oluje”.

Njena snaha i dvoje unučadi otišli su s većinom u kolonu, dok je njen sin četiri godine služio u krajiškoj vojsci i nisu znali gdje se nalazi. Marija je odlučila s još nekolicinom ljudi ostati jer nije znala gdje joj je sin, a mislila je da će se njena snaha i unuci brzo vratiti.Marija i nekoliko drugih žena otišle su u školu u Plavnom, odakle su ih iz UNPROFOR-a pozvali da se dođu popisati.

Gruborima, zaseoku Plavnog, ostalo je šestero ljudi, žrtava zločina koji će se uskoro dogoditi: Jovo Grubor (65), Miloš Grubor (80), Đuro Karanović (45), Marija Grubor (90), Jovan Grubor (73) i Milica Grubor (51), sestra Marijinog bivšeg supruga.

Kad je izašla iz škole u Plavnom, Marija je ostala zaprepaštena. – Mi izišli na polje, kad vidimo, naše kuće gore. Dim puši, puca se. Zovnula sam Dušku. Izađe Duška. Ona, jedna Miha i ja, ukupno nas pet-šest hoćemo ići kući. Vidimo da gori Đukina kuća, da gori strine Mihe štala. Šta ćemo mi jadne? Stojimo, ne smijemo ići – prisjetila se Marija Grubor.Sklonile su se sa strane i gledale, bilo ih je strah, nisu znale što da rade. Potom su na glavnom putu vidjele kola s pripadnicima UNPROFOR-a koji su se također zaputili u Grubore. One su krenule pješke za njima.

Prizor koji ih je dočekao Marija Grubor i danas opisuje isprekidano, u slikama. Oni su ubili dva čovjeka na krevetu, babu na krevetu, i Miću su ubili na krevetu, ležao je jadan na krevetu i ubili su ga. Čiču Jovu nisu našli nigdje. Da li je utekao pa su ga ubili u nekom grmu, nije ni sahranjen – priča Marija, misleći na Jovana Grubora koji je zapaljen sa svojom kućom.Ni ona, kao ni baka, nije pratila podizanje optužnice protiv trojice pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko, Frane Drlje, Bože Krajine i Igora Benete 2010. godine, kao ni suđenja na kojem su svjedoci mijenjali iskaze i gubili sjećanje, da bi Beneta, koji je najavio da će progovoriti o zločinima, na koncu bio pronađen mrtav. Milena i njena baka Marija nisu pratile ni postupak protiv Željka Sačića zbog zataškavanja po zapovjednoj odgovornosti. Nakon 25 godina od zločina i njihova izbjeglištva, ohrabrujuće riječi koje su se mogle čuti ovog utorka na komemoraciji u Gruborima za njih dvije, nažalost, dolaze prekasno.

Autor :Veljko Ostojić

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име