KRENULO NAS, JOŠ JEDAN USTAŠA MANJE. PREMINUO OSUĐENI RATNI ZLOČINAC TOMISLAV MERČEP: Zapovedao jedinicom koja se iživljavala nad srpskim civilima

0
50

Ratni zločinac Tomislav Merčep preminuo je u 69. godini.

Merčep je u maju 2016. osuđen na pet i po godina zatvora jer kao zapovednik jedinice poznate kao merčepovci učestvovao u zločinima nad srpskim civilima, a Vrhovni sud mu je u februaru 2017. kaznu povisio na sedam godina.

Po optužnici, pripadnici te jedinice na području Pakračke Poljane, Zagreba i Kutine nezakonito su uhapsili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest je preživelo mučenje i zlostavljanje.

Optužnica je obuhvatila i ubistvo zagrebačke porodice Zec.

Merčep je osuđen zbog toga što, kao faktički zapovednik rezervne jedinice MUP-a, smeštene u Pakračkoj Poljani i na Zagrebačkom velesajmu, nije sprečio njene pripadnike ( već je aktivno učestvovao sa njima) da nezakonito hapse, muče, zlostavljaju i ubijaju civile srpske nacionalnosti.

Na početku suđenja optužnica je teretila Merčepa da je naredio zločine, ali je kasnije taj deo ublažen, pa mu se u nastavku postupka sudilo zbog optužbi da pripadnike jedinice nije sprečio u zločinima.

Merčep je uhapšen krajem 2010, a suđenje je počelo dve godine kasnije.

Kaznu “izdržavao” po banjama

Hrvatski mediji su o njemu pisali kao o gospodaru života i smrti od Vukovara preko Zagrebačkog velesajma, gde je imao gotovo privatni logor, do Pakračke poljane.

Međutim, kako su otkrili lokalni mediji, Merčep je nekoliko godina zaredom provodio po mesec i po dana u banji na lečenju, što mu se računalo u izdržavanje zatvorske kazne. Povlašćen tretman i odmor u banji Merčepu su omogućeni uz asistenciju ministarstva branitelja, koje je posredovalo u ugovaranju termina banjskog lečenja.

“Brčka se u bazenima, masiraju ga, posećuju ga prijatelji. Nije u zatvoru, već na odmoru, koji mu plaćaju građani Hrvatske koje je u ratu svojim zločinima osramotio”, preneo je svojevremeno Indeks.

Izvor: Kurir.rs/Index.hr

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име