PATRIJARH SRPSKI IRINEJ UPOKOJIO SE U GOSPODU: Poglavar SPC preminuo u vojnoj bolnici od posledica kovida u 91. godini

0
108

Patrijarh srpski Irinej (91) preminuo je jutros u Vojnoj kovid bolnici “Karaburma” gde se nalazio na lečenju zbog zaraze korona virusom.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve primljen je 4. novembra u vojnu kovid bolnicu u Beogradu nakon što mu je tokom redovnog testiranja potvrđen virus korona. Testiran je nakon povratka iz Crne Gore gde je služio opelo mitropolitu Amfilohiju.

Njegovo stanje se u prethodna 24 sata naglo pogoršalo.


Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej rođen je kao Miroslav Gavrilović u selu Vidova kod Čačka 1930. godine od oca Zdravka i majke Milijane. 

Zamonašio se nakon povratka iz vojske

U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Završio je Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Nakon fakulteta odlazi u vojsku, a nakon odsluženja vojnog roka biva postavljen za profesora Prizrenske bogoslovije.Pre stupanja na dužnost profesora, oktobra 1959. godine, zamonašen je u manastiru Rakovica od strane patrijarha Germana i dobija monaško ime Irinej. Istog meseca u crkvi Ružici na Кalemegdanu biva rukopoložen u čin jeromonaha.

Dok je kao profesor u Prizrenskoj bogosloviji službovao biva upućen na postdiplomske studije u Atinu. Za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrog postavljen je 1969. godine, a odatle se vraća u Prizren i biva postavljen za rektora Prizrenske bogoslovije.

Sa te dužnosti 1974. izabran je za vikarnog episkopa patrijarha Germana srpskog sa titulom episkopa moravičkog.

Godinu dana kasnije izabran je za episkopa niškog.

Izvor: Kurir

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име