Danas se navršava 29 godina od mučkog ubistva porodice Zec u Zagrebu

0
44
Marija i Mihajlo Zec sa decom – Dušanom, Gordanom i Aleksandrom

Na današnji dan, pre 29 godina, u noći sa 7. na 8. decembar 1991. godine, svirepo su ubijena tri člana zagrebačke porodice Zec.

Članovi hrvatske policije pod neposrednom komandom pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislava Merčepa ubili su Mihajla Zeca na licu mesta u njegovom domaćinstvu, a njegovu ženu Mariju i kćerku Aleksandru odveli do planinarskog doma Adolfovac na Sljemenu.
Dovedene vezane i pokrivenih očiju i usta, likvidirane su kao i Mihajlo automatskim oružjem, a nakon ubistva tela su prekrivena zemljom i smećem.

Nedugo nakon samog događaja, za koji im nije pošlo za rukom da ostane sakriven od očiju javnosti, počinioci likvidacija priznali su dela ali je priznanje poništeno zbog procesnih nedostataka, iako postoje zapisnici sa saslušanja, u kojima su počinioci detaljno opisali likvidaciju porodice, proširujući svoje iskaze i na druge torture i mučenja. U julu 1992. godine Okružni sud u Zagrebu proglasio je ”merčepovce” nevinima zbog nedostatka i nezakonito prikupljenih dokaza.

Ista grupa sačinjena od petorice pripadnika rezervnog sastava optužena je u slučaju ”Pakračka poljana”. Osuđeni su za ubistvo jednog muškarca i protivpravno lišavanje slobode i iznudu nad trojicom zagrebačkih Srba krajem 1991. godine. Pored Siniše Rimca, koji se navodi kao direktni izvršioc ubistva Mihajla Zeca, osuđeni su Igor Mikola i Munib Suljić. Nakon izricanja presude, u zatvor je odveden samo Rimac.

Haški tribunal je 2006. prosledio hrvatskom tužilaštvu “Dosije Merčep” na 14.000 stranica pod šifrom “Atlantis”, gde su dokumentovani svi dokazi o ubistvima iza kojih stoje Merčep i njegova jedinica. Merčep je uhapšen u decembru 2010. godine u Zagrebu, a nakon četvorogodišnjeg suđenja, proglašen je krivim za ratni zločin nad srpskim civilima i osuđen je na pet i po godina zatvora. Vrhovni sud Hrvatske u martu ove godine potvrdio je odluku o uslovnom puštanju Merčepa na slobodu posle izdržane tri četvrtine izrečene zatvorske kazne i to zbog znatnog pogoršanja zdrastvenog stanja.

Sudbina je tako htela da njegova uslovna sloboda ne potraje dugo, ustaški zlikovac Tomislav Merčep umro je 17. novembra ove godine u 69. godini života.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име