GORAN JANJIĆ PROTERAN IZ ŠVEDSKE

GORAN JANJIĆ PROTERAN IZ ŠVEDSKE I EVROPSKE UNIJE

0
242
Proteran neduzan iz EU i Svedske na 10 godina

„Verovatno je činio ratne zločine, zbog toga je verovatno opasan po bezbednost i poredak države Švedske“, stav je Migracionog suda Švedske

Ova priča mora da dodirne svakog Srbina koji trenutno živi van Srbije, jer može da doživi istu sudbinu poput porodice Gorana Janjića – da budu proterani na deset godina iz Švedske i Evropske unije, samo zato što je Goran Janjić, pripadnik Vojske svoje zemlje, vršeći Ustavnu i Zakonsku obavezu, branio svoj narod i svoju zemlju!?

Naime, Goran Janjić od 2014. godine živi u Švedskoj sa suprugom Šveđankom i decom, sa boravišnom dozvolom koja se obnavlja svake dve godine. Kada je u novembru 2016. podneo zahtev za stalni boravak u Švedskoj, za Gorana i njegovu porodicu nastaje pakao.

Ko je Goran Janjić i zbog čega je proteran!?
Goran Janjić je rođen 24. novembra 1972. godine u Vranju. Sa roditeljima i sestrom živeo je u Bujanovcu. Kao aktivni starešina VJ službovao je na raznim terenima, da bi po potrebi službe 1997. godine Janjić bio prekomandovan u 125. motorizovanu brigadu lociranu u Kosovskoj Mitrovici na dužnost komandira voda minobacača.
Za vreme šiptarske pobune i NATO agresije Goran Janjić, stari vodnik je angažovan na više mesta u cilju odbrane zemlje. Od 1998. godine pa sve do povlačenja VJ sa Kosova i Metohije, angažovan je na obezbeđenju državne granice u rejonima karaule Morina i Košare.

NOSILAC ORDENA NARODNOG HEROJA

Dakle, Goran Janjić je aktivni starešina bivše VJ, koji se časno odazvao Zakonskoj i Ustavnoj obavezi da brani svoju zemlju. Što je dužnost i čast svakog građanina u ratu! Jer da se nije odazvao, kao aktivni starešina, bio bi dezerter, čak i krivično gonjen! Njegova brigada je nosilac Ordena narodnog heroja.
Nakon rata, pošto je ekonomska situacija u Srbiji bila teška, otišao je na rad u Švedsku gde se oženio Šveđankom, skućio se i osnovao porodicu. U Švedskoj je sa porodicom živeo šest godina. Kada je nakon šest godina podneo zahtev za stalni boravak, nakon iscrpljujućeg razgovora od pet sati ( koji uobičajeno traje dvadesetak minuta), obavesten je da mu je zahtev odbijen sa obrazloženjem koje mora da sledi krv u žilama svakom Srbinu, koji živi van granica Srbije:
„Pošto ste Vi ratovali protiv naroda Kosova, a protiv tog naroda su činjeni zločini, mi smatramo da ste Vi mogli da saučestvujete u nekim od tih zločina, pa tako Vas smatramo opasnim po društveno uređenje i državu Švedsku, te Vas proterujemo iz Švedske i EU za sledećih deset godina“.

Da nepravda bude veća – Goran ima besprekornu biografiju. Ne postoji ni jedna mrlja u njegovom dosijeu koja bi ukazala na bilo kakvo nedelo, naročito ne „za ratni zločin“. Nikada nije okrivljen, niti osumnjičen za nešto slično.
Utemeljenje za ovu sramnu odluku, našli su u tome što je on Srbin i što je bio na srpskoj strani dok je trajao rat na KIM. Što im je bilo sasvim dovoljno da ga diskriniminišu i progone!
Neverovatno je da u XXI veku u evropskoj zemlji koja je „uzor“ u poštovanju ljudskih prava da se donosi takva odluka!?

RAZBIJANJE PORODICE

Fondacija „Kapetan Dragan“ poziva državu Srbiju, ali i dijasporu da glasom protesta daju svetu do znanja da se sa Srbima ne može tako postupati. Jer, ova priča ima još ružniji nastavak – razbijanje jedne srećne porodice! Naime, Goran Janjić ima dete sa posebnim potrebama (autizam), koje zbog prirode svoje bolesti ne može da živi u drugoj državi. Odlukom Migracionog suda Švedske Goran Janjić je prisiljen da dođe u Srbiju sa ćerkom, dok je majka primorana da sa bolesnim sinom ostane u Švedskoj.
Iako su u svojoj žalbi Apelacionom sudu Švedske napisali da se bolest deteta uzme u obzir, ne bi li možda preinačili svoju odluku, oni su odgovorili na najbrutalniji – neljudski i krajnje ciničan način: „Mi nemamo ništa protiv da gospođa ode periodično u Srbiju i poseti svoga muža!“

Svaki Šveđanin bi morao da se postidi pred tim detetom sa posebnim potrebama i svakim članom porodice Janjic, zbog učinjene nepravde!
Jedini Goranov greh je „greh rođenja“ jer je rođen kao Srbin. Ovakvim presedanom svaki Srbin u dijaspori mora se osećati ugroženim.
Mi imamo pet miliona Srba širom sveta i očekujemo njihovo uključenje, kako bi se uputio ozbiljan protest Šveđanima. Jer to što su uradili, to je neljudski, to je nemoralno, to je kriminalno i nehumano pre svega.

Nije ovo samo pitanje Gorana. Njemu je već porodica razbijena i on se već vratio u Srbiju. Nije ovo sada pitanje Gorana više i Srba u dijaspori, već svakog Srbina koji ima namere da živi ili putuje van granica Srbije. Oni isto tako mogu biti progonjeni bez dokaza, bez optužnice, već samo grehom rođenja!

Nađa Andrejević Keleri