Da li je Srbija u ratu?

Srbiju, jednu malu zemlju velikih junaka, duge istorije, zadesila su teška vremena.

0
883

 

 

Srbiju, jednu malu zemlju velikih junaka, duge istorije, zadesila su teška vremena.

Svi smo svedoci da se Republika Srbija, tokom proteklih godina suočavala sa brojnim  katastrofama, kako ratnih razaranja, tako i ucenjivačkom politikom svetskih moćnika kroz unilateralnu humanitarnu intervenciju, koje su za posledicu imale ljudske žrtve, pažnju naroda, veliku materijalnu štetu ekonomski kolaps i ozbiljno narušenu nacionalnu i teritorijalnu bezbednost čitave države.

 

Šta se dešava? Do nedavno smo znali da smo u ratu, kada politički lideri zvanično to objave ili kada se desi iznenadni oružani napad.

Danas se to promenilo! Oružani napadi su davna prošlost. U XXI veku rat ne mora početi oružanim napadom nego nizom neprijateljskih aktivnosti! Danas se vodi specifični rat! Da li smo u ratu a da to i ne znamo?! Da li vodimo bitku protiv nevidljivog neprijatelja?!

Da vodimo bitku protiv Covida 19 već godinu dana. Ne samo mi u Srbiji, tu su i ostale zemlje, na primer Kanada, Švajcarska , Irska koje nisu godinama ratovale.Čini mi se da smo svi na bojnom polju. Amerika je dugo najavljivala oblike borbe: kompjuterski napadi, ekonomske sankcije, bolesti, elementarne nepogode, biološke I hemijske ratove.

I eto, u ratu smo, a da to I ne znamo, jer se vodi specijalni rat. Ovakav način ratovanja pod okriljem, humanitarne I drugog vida pomoći , brige i intervencije je najpefidniji oblik ratovanja, jer se uništavaju narodi (civilno stanovništvo, žene i deca) i ekonomije država i regiona.

U ovakvim okolnostima stvara se misao da je budućnost potpuno neizvesna.

Mi smo mala zemlja i zato sada moramo biti složniji nego ikada!

Dakle, jesmo mala zemlja kojoj je neizvesna budućnost, ali ključ naše moći je kao i uvek u znanju i informacijama, kao i ličnom doprinosu i požrtvovanju.

Autor: Ivona Paunovic